Begeleiding bij verlies

Ieder mens heeft verlieservaringen en een eigen manier om dit verlies te integreren in zijn leven. Zie het maar als een vingerafdruk. Zoveel mensen en zoveel manieren van rouw. Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met verlies en afscheid. Rouw is een normale en vooral gezonde reactie en de prijs van een gezonde hechting. Zonder liefde is er geen rouw, anders gezegd: de liefde is de voorkant van rouw. Het is niet alleen het afscheid van een geliefde, je baan, huwelijk of gezondheid.

Afscheid is meer dan het verlies alleen, je leven staat op de kop, want alles is anders geworden. Een ongeneeslijke ziekte verandert je leven compleet. In je relatie en in je gezin. Er is grote onzekerheid, er zijn veel vragen en weinig antwoorden. Het is uiterst ingewikkeld door alle gebeurtenissen, maar ook complex in de dynamiek.

Hoe ga je van verlies naar een betekenisvol leven?

Radeloos en reddeloos. Onmachtig en zoekend naar houvast. Een niet te verbergen kwetsbaarheid. De spanning is er altijd, ontspanning is moeilijk te vinden. Bij de een lukt het om nieuwe dingen te ondernemen, bij de ander dringt zich iedere keer het verlies op. De een wil afleiding en de andere wil het er nóg een keer over hebben.'Soms is het gewoon niet te doen en we hebben het er mee te doen'Na het verlies van je partner heb je te maken met je emoties en de realiteit van alle dag. Rouwen is niet loslaten, maar anders vasthouden. Er zullen dagen zijn dat je steun kan ervaren uit herinneringen. Andere dagen zullen herinneringen je compleet overspoelen en komt er niks uit je handen. Misschien lukt het je onvoldoende het leven van alle dag weer op te pakken. Je stoeit met alle veranderingen, hulp vragen is lastig, ongevraagd steun krijgen zeldzaam.

Nu sta je er alleen voor, ook bij het 10 minutengesprek. op school. De steun van familie en vrienden was in het begin hartverwarmend, nu is je pijnlijk duidelijk geworden dat veel mensen hun eigen leven ook weer hebben opgepakt. In de eerste weken lagen er elke dag kaarten op de deurmat, nu is dat anders. In het begin kwam er regelmatig iemand langs, nu zijn slechts enkele vrienden in staat om je blijvend te ondersteunen. En niet omdat je het vraagt, maar omdat ze het zelf doen, onvoorwaardelijk.

Hoe doe je dat? Het verlies integreren in het leven van alles dag?

Rouwen is hard werken. Een goed woord is rouwarbeid. Vermoeidheid is daarom niet vreemd. Goed voor jezelf zorgen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik weet hoe het is als je batterij sneller leeg is en opladen lastig is. De weg naar herstel gaat met vallen en opstaan. Het is een pijnlijk en verdrietig proces wat zich vaak afspeelt in de eigen binnenwereld en niet altijd zichtbaar is voor de ander. Je verhaal heeft getuigen nodig, dat helpt. Delen is helpend, het trekt je uit je isolement en eenzaamheid. Weet je het niet zo goed wat voor jou helpend is? Wil je een luisterend oor?

Je bent bij mij welkom met alles wat er is: met je vragen, je niet-weten, je wanhoop, de pijn en je onmacht. Voel je welkom en bel me voor een kennismakingsgesprek , ik help je graag op weg.


'Heen en weer slingeren tussen verlies en herstel'