Man durf te rouwen


Mijn missie voor mannen


Mannen in algemene zin krijgen op den duur de rekening gepresenteerd, we houden ons sterk en spreken niet over gevoelens. We hebben 'taaie tranen', we houden ons groot. Krampachtig zoekend naar grip en controle. We doen het liever zelf en komen daarmee in een isolement terecht. Dat deed ik jaren terug ook. Dat was mijn blinde loyaliteit aan mijn gezin van herkomst. Niet boven het maaiveld uit. Wees Sterk. Voel niet. De zoektocht naar je vader, naar wie hij is of was, is een van de belangrijkste tochten. En hoeveel mannen in de rij achter hem spraken wel vrij over hun gevoelens? Ik ben op zoek gegaan, naar de mannen achter mij. Die zoektocht heeft mij verrijkt, het geeft veel betekenis hoe ik nu omga met teleurstellingen en verdriet.

Mannen hebben mannen nodig.

Er is naast kracht ook kwetsbaarheid nodig. Aantrekkelijk voor elke relatie, ook dat. De weg bewandelen van je hoofd naar je hart. Het hoofdkantoor werkt vaak wel goed, het bewonen van het hart is een grotere klus. Niet eenvoudig om gehoor te geven aan wat in je onderbuik voelbaar is. Vertrouwen op de signalen van je lijf. Hard werken.

Veel mannen moeten langs een berg weerstand en schaamte voordat ze in mijn praktijk met een hulpvraag komen. Schaamte is de emotie die mannen ervan weerhoudt om hulp te vragen, om toe te geven dat hulp nodig is. Schaamte weerhoudt hen ervan zich kwetsbaar op te stellen, om hun angst voor falen niet aan te kijken maar zich eerder te vermannen. Die weg ken ik ook goed, met vallen en opstaan worden we er beter in.

Mannen hebben soms net even een andere aanpak nodig, de taal die mannen meer aanspreekt. Iedereen heeft bij een verlies een veilige kring van mensen nodig zonder oordeel. Ontbreekt dit bij jou? Moet je het teveel alleen doen? Het gevoel van onmacht en de beweging om het te fiksen herken ik. Maar als 'dit is wat het is', wat dan?

Kom tevoorschijn. Durf jij het aan te kijken? Zullen we het samen doen?


Wil je je verhaal kwijt? Loop je vast met jezelf en je verdriet? Weet je niet wat je moet doen? Het is hard werken met soms ook ruwe rauwe rouw. Het is ook confronterend om je schaduwzijde tegen te komen. Ik weet het. Wat een enorme klus met wanhoop, liefde en verdriet.

Ben je bereid in jezelf te investeren om te ontdekken wie je wilt zijn? Wie jij bent zonder de ander? Laat je horen en zien, dat is ook waardevol en liefdevol voor de vrouw of man naast je.

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het echt niet alleen te doen. Ik ontvang je met open armen, voel je welkom.

Samen doen?Leren verdragen wat ondraaglijk lijkt